Wat is er te doen?

Kanoën en vissen

De Werra is een echte kano rivier. We hebben een eigen steiger op de camping. Je kan bijvoorbeeld met de auto naar een opstapplaats stroomopwaarts rijden en daar in de kano stappen om vervolgens op de camping weer uit te stappen (zelfs als je niet pedelt, kom je door de stroming vanzelf weer op de camping uit!). Het fijne is dat je dan meteen 'thuis' bent. De kanoverhuur haalt je dan weer op de camping op en brengt je terug naar de auto. Kanurado (telefoon: +49 5651 2290 515‬) is een klein, sympathiek bedrijfje uit de buurt waar je kano's kan huren. Ze spreken daar ook Engels.

  

Vissen                                                                                                                

Wat minder sportief, maar des te meditatief is vissen. Misschien kan je zelfs wel direct vanaf je plek een vis vangen? Er zit veel vis in de Werra. Zelfs paling. Om te vissen heb je wel een zogenaamde 'Gastkarte' nodig. Deze kan je gemakkelijk in het dorpje zelf halen bij de heer R. Pack en die woont op die Slierbachstrasse nummer 18. Maar eerst zal je naar het gemeentehuis van Wanfried moeten gaan met je Nederlandse vispas en je ID want daar moet je een visvergunning voor buitenlanders kopen (Auslanderfischerschein). 

Aanlegsteiger op de camping.

Fietsen, wandelen (op blote voeten) en klimmen

De camping ligt in een geweldig gebied om te fietsen en te wandelen. Er zijn echt heel veel wandel en fiestroutes. Sommiges routes lopen langs de camping, of beginnen er zelfs. Qua fietsen is het ideaal dat we in een rivierdal zitten, want daardoor fiets je voornamelijk op vlakke speciaal aangelegde fietstpaden. Maar je kan dus ook de bergen op als actief wilt zijn. Het is hier echt een van de nog best bewaarde geheimen van Europa qua fietsen. Rechts en links heb je mooi uitzicht op de heuvels en bergen, terwijl je zelf prettig op een vlak fietspad langs de rivier fietst. De camping ligt direct aan de populaire fietsroute die van Nederland naar Praag loopt. 

Wandelen kan zowel makkelijk als echt uitdagend (lees: je wordt er moe van). Vanaf de camping loop je bijvoorbeeld zo naar het beginpunt van een indrukwekkende route van 5 uur. Je komt leen oude verlaten kersenboomgaard en de voormalige Oost West Duitse grens met de overblijfselen daarvan zoals tunnels en wachterhuisjes. Vanaf het uitzichtpunt kan je de camping zien liggen (P12 Premium Wanderweg). En ook de wandelroute van 12 kilometer naar de uitkijktoren Heldrastein is indrukwekkend: door het loofbos en langs rotspartijen naar een prachtig uitzicht (P6 Premium Wanderweg). Het UNESCO-beschermde Oerbos Hanich met een broomkonenpad is circa 45 minuten rijden. Je komt hier bijna niks en niemand tegen, behalve dus eeuwenoude bomen.

Als je wandelen maar saai vindt, dan kan je naar het blote voetenpad gaan op 40 minuten rijden van de camping. Zoals de naam al aangeeft is het de bedoeling dat je het pad door het bos op je blote voeten aflegt. Het is verbazingwekkend leuk om te doen. Als je meer uitdaging wilt ga dan naar het klimbos (Kletterwald) Bad Tabarz. Er is ook een klimbos dichterbij in Eschwege, maar Bad Tabarz is echt de moeite waard om wat verder voor te rijden. Je hebt er verschillende parcours waaronder Tarzan en Extreme..... Adrenaline-kick en spierpijn gegarandeerd! 

Vakwerk dorpjes, steden en UNESCO bouwwerken

Vanaf de camping is het 4 kilometer langs de rivier fietsen naar het authentieke vakwerk dorpje Wanfried. Op 13 kilometer ligt het grotere historische stadje Eschwege met een oud centrum waar je kan winkelen. Nog iets verder kom je in Bad Sooden Allendorf terecht met een oud Gradierwerk met daaraan gekoppeld een thermen complex. Er is een groot plein met allemaal cafe’s/restaurants er omheen.

Vervolgens bereik je Witzenhausen: de kersenhoofdstad van Duitland met een grote alternatieve ecologische gemeenschap vanwege de biologische landbouw universitiet die daar gevestigd is. Elke vrijdagavond in het hoogseizoen is er een biologisch marktje in het oude centrum. Het toeristische stadje Hann. Munden is 45 minuten rijden. Je waant je daar door de vele vakwerkhuizen echt even in andere tijden.

Als je vanaf de camping richting het Oosten gaat, kom je na circa 18 minuten fietsen door de landerijen in Thuringen terecht in het prachtige dorpje Treffurt met de Burcht boven op de berg. Ga je nog wat verder dan bereik je in twintig minuten met de auto de stad Eisenach met de UNESCO werelderfgoed beschermde burcht genaamd Wartburg.

De histrorische Universiteitssteden Göttingen en Erfurt zijn ongeveer 1 uur rijden. Het zijn beide mooie oude steden met veel leven, dus dat uurtje rijden heb je er zeker wel voor over. Erfurt is de hoofdstad van Thüringen en is toeristisch nog vrij onontdekt. Alhoewel je er al wel een heuse ‘speciality  coffee‘ winkel hebt. Göttingen heeft een gezellige markt op donderdag-en zaterdagmorgen. Daarna kan je als lunch aan het marktplein bij Osteria reusachtige pizza’s eten!

Nog iets verder rijden bij Kassel ligt het UNESCO beschermde park Wilhelmshohe. Dit is het grootste Bergpark van Europa. Op woensdagen, zondagen en feestdagen gaan de ‘waterspelen’ aan. Overal in het park zijn dan fonteinen (de hoogste is 52 meter) en watervallen. Indrukwekkend is het water wat van het slot boven over de 535 traptreden naar beneden stroomt! 

 

Zwemmen

Buitenbad Wanfried

Al op 4 kilometer vanaf de camping kan je zwemmen in het openluchtzwembad van Wanfried. Er is een 50 meter bad, een wildwaterglijbaan, een duikplank, een grote groene ligweide, een speeltuin en een apart kinderbadje met zonnendoek. Het zwembad bevat minder chloor dan een regulier zwembad in Nederland. Bovendien ligt het echt mooi in de bergen.

 

Bosbad, Waldbad Ritzenhausen in Hallungen

Wil je nog minder chloor, maar wel een echt zwembad dan kan je naar het bosbad in Herleshausen gaan. Dit zwembad is gevuld met bronwater en er is slecht een klein beetje chloor toegevoegd. Het bad is kleiner dan Wanfried en er is geen glijbaan of zo. Wel een sportveld. Maar door de ligging en de authentieke sfeer (valt moeilijk te beschrijven. Daarvoor moet je er echt zelf heen) is het fijn om te zijn. Circa 20 minuten rijden. 

 

Werratalsee

Op 10 kilometer van de camping ligt de Werratalsee. Dit is een enorm groot meer met gecontroleerd zwemwater. Er is een zandstrand, badmeester, speeltuin, kiosk, vuurplek, omkleedmogelijkheden, sportveld en er zijn plannen voor een groot restaurant. Ook is er een speciaal hondenstrand. 

 

Het groene meer, Grüner See in Hundelshausen

Een tweede mogelijkheid om in natuurwater te zwemmen is de Gruner See (het groene meer) vlakbij Witzenhausen. Dit is wat kleinschaliger dan de Werratalsee en ligt een beetje verstopt. Het groene koele (of koude?) water steekt mooi af tegen de witte rotsen. Er is een lange houten steiger met trappetje zodat je het water in kan gaan. In het meertje drijft een vlot. Er is een ligweide en er zijn toiletten, maar er is geen zandstrand. Voor of na het zwemmen kan je lekker lunchen bij het biologische restaurant Ringelnatz in Witzenhausen. Of je kan direct bij de boerderij Gut Fahrenbach ecologisch black angus vlees kopen en op de camping barbecuen :-) 

Andere zwembaden in de buurt:

Buitenzwembaden: Mihla, Bad Sooden Allendorf

Saunacomplexen met buiten-en binnenzwembaden: Espadino in Eschwege, Werratalthermen in Bad Sooden Allendorf, Thüringen thermen in Muhlhausen, Aquaplex in Eisenach. 

Buitenbad Wanfried
Bosbad Herleshausen
Werratalsee Ostufer
Buitenbad Wanfried
Grüner See

Andere activiteiten:

ONDER CONSTRUCTIE