berlijnboudewijn

Alle foto's en fimpjes op de site zijn van Boudewijn Visser, tenzij anders is vermeld.

nazomer 2020

Boudewijn Visser in Berlijn  

Teksten,beeld en geluid over Boudewijns activiteiten in Berlijn. 
September 2020: het weer kan nog heerlijk zijn, er is nog genoeg ruimte in parken en langs het water. Zolang het kan, met een een extra dekje of wat terrasverwarming kun je terecht in de horeca. En omdat vrijwel alleen Europese toeristen de metropool bezoeken is het aangenaam rustig bij de top attracties. Tenzij je verstrikt raakt in een van de tientallen demonstraties die wekelijks door de straten trekken. Het blijven immers bijzondere tijden...

Juli 2020: waarom zou je op Schiphol uren dicht op elkaar staand, dan eindelijk na je vlucht landen op Berlin Schönefeld, nog een uur in S-en U-Bahn reizen en dan hartje Berlijn arriveren??
De trein doet er ruim 5 uur over, je hebt alle ruimte, onbeperkt bagage en/of fiets mee en ja, ook daar moet je een mondkapje op.
Maar dan ligt de stad voor je open: minder toeristen en dan nog vooral Europeanen. Meer tijdelijk verbrede fietsstroken, optimaal openbaar vervoer, en ja daar moet je een mondkapje op.
Parken vrij, musea open, openluchtvoorstellingen, vergrote terrassen, meren en zwembaden genoeg en een stad die opveert en zich herpakt.

Maart 2020: steeds meer komt het openbare leven stil te liggen.Theaters, bioscopen, zwembaden, scholen zijn al dicht, restaurants nog open tot 6 uur 's avonds. Toeristen blijven weg, op Tegel en Schönefeld is geen vliegverkeer. Gaat Berlijn op slot? Vanaf 23 maart rijdt er geen IC trein van Amsterdam naar Berlijn.
De hallen van de Messe Berlin, waar de internationale toerismebeurs toch al niet door ging is vóór half april 2020 omgebouwd tot een compleet uitgerust Corona ziekenhuis met ... 1000 bedden. 

Een geluk dat het voorjaar wordt, dat al het openbaar vervoer blijft rijden en dat Berlijn zoveel parken, water en groen heeft om naar buiten te gaan.2019: Nog nooit was ik in december in Berlijn. In de Bergmannstrasse (Kreuzberg) heb ik deze keer een kamer in een Wohngemeinschaft.Musea, muziek-uitvoeringen, een discussieavond, het Goethe Institut, tentoonstellingen en kerstmarkten bezoeken, gaan koken en eten met bekenden: ik zit weer vol plannen. Al eerder was ik in een winters Berlijn (jan.2017), hoe nat en koud zal het nu zijn? De meeste toeristen komen later: rond Kerst en Oud en Nieuw, want dan is er veel te zien en te beleven.

berlijnboudewijn: mijn website

Mijn naam is Boudewijn Visser. Na een succesvolle studie Duits aan het Goethe Instituut in Amsterdam kwam ik in de zomer van 2010 voor een intensieve cursus naar het Goethe Institut in Berlijn. Daarna wist ik: Duits is mijn ding en in Berlijn wil ik zijn.

Soms als toerist, die de bekende plekken opzoekt, maar liever als een soort local tussen de Berlijners. Tijdens een korte sabbatical in 2012 werd ik geheel en al ondergedompeld in het Berlijnse en Duits achtervolgde mij zelfs in mijn dromen.

Sindsdien houd ik deze website bij: over Berlijn, het maatschappelijke, culturele, politieke leven. Met vele lagen geschiedenis, want daar struikel je hierover. Maar ook met een overvloed aan moderniteit, die over je heen valt: telkens verrassen mij bouwprojecten, nieuwe initiatieven, enormiteiten (de luchthaven BER gaat najaar 2020 eindelijk open) en demonstraties (die meestal ordelijk verlopen).
De stad is een broedplaats voor start-ups, hipsters, jongeren uit alle delen van de wereld. Maar ook een stevige basis van Ossies en Wessies die in beide delen van de stad hard gewerkt en geknokt hebben om zich te handhaven. En een stad die sinds september 2015 schijnbaar moeiteloos 70.000 vluchtelingen heeft geabsorbeerd. Een stad die weer graag toeristen ontvangt en Corona onder controle is, dankzij duidelijke regels en consequente handhaving.

Duits lezen, horen, spreken, schrijven gaat dan als vanzelf. En er over schrijven ook: al mijn verhalen, gehoord van anderen, feit en fictie kan ik er in kwijt.  Bijna elk jaar ben ik wel korte of langere tijd in Berlijn. Vrijwel dagelijks beluister ik Duitse zenders of ga eens goed zitten voor een talkshow op TV. En internet is natuurlijk een onuitputtelijke bron van informatie over deze bruisende stad.

Ik gebruik als bronnen  de serieuze uit het publieke domein: Deutschlandfunk, Rundfunk Berlin Brandenburg (RBB heeft 4 themazenders), WDR, NDR, MDR, Deutschlandradio Kultur, die Welt, die Zeit, taz (tageszeitung) Berliner Zeitung, Tagesspiegel, Junge Welt, Neues Deutschland, FAZ en hun websites. Ik houd mij verre van Facebook en commerciële media, wel wetend dat ik dan een stuk informatie mis, maar dat is mijn keuze.

Mijn website heeft geen reclame, geen banners en geen popups omdat ik dat niet wil.  Elke week zoeken zo'n 300 mensen van alles op mijn site, geen idee wie het zijn, maar ze blijven komen.
Reageren mag, graag  zelfs, want ik heb genoeg tijd om te antwoorden.
Er kan rechtstreeks gereageerd worden bij de betreffende artikelen, maar persoonlijk mailen kan ook:

boudewijn-visser@live.nl

Ik ben ook te vinden op           www.linkedin.com/in/boudewijnvisser55 


Ik werkte lang fulltime in het basisonderwijs, werkte als toezichthouder examens op Wittenborg University en doe als vrijwilliger rondleidingen- op royale afstand -  in de tuinen van Paleis Het Loo in Apeldoorn(Nederlands en Duits). EN IK SCHRIJF!

september 2020

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Jan en Greet | Antwoord 17.04.2012 07:57

Hoi Boudewijn,
Wat leuk om je vanuit de USA te kunnen volgen via je website.
Wij sturen nog "ouderwetse" e-mails over onze ervaringen.
Fijne tijd gewenst!

Boudewijn Visser 18.04.2012 15:13

De website is bedoeld om heel veel mensen te informeren:familie,vrienden,school Loo. En privé zaken gaan natuurlijk via de mail. Veel plezier nog met rondreizen

Boudewijn | Antwoord 12.04.2012 13:59

De kamer is 6lx5bx4hoog,met hoge ramen,groot. Met de zon erop is het snel aangenaam. Heb 's avonds al 2x de tegelkachel gestookt en ja,de grote trui helpt ook!

Olga Cordemyer | Antwoord 02.04.2012 17:52

Hallo Boudewijn , ik wens een geweldige tijd. Geniet ervan. Ik verheug me nu al op al je verhalen, groetjes Olga

Boudewijn 04.04.2012 01:51

Dag Olga! Een groot oud huis met hier en daar een krakende plank in de vloer en een interieur van kunst en boeken, die ik mag lenen en lezen. Dat is het begin!

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

05.09 | 22:35

Hallo Betsy, het belangrijkste is dat je minimaal een half uur van te voren binnen bent. Geen reservering, geen kaartje nodig. Geniet ervan! groet van Boudewijn

...
05.09 | 15:17

Moet je hiervoor kaartjes reserveren en zo ja waar doe ik dat dan?

...
13.05 | 21:41

Dank voor je reactie! Het wrange is dat de eerste eigenaar, familie Alexander niet geloofde in God: het waren seculiere joden. Een deel ontsnapte aan de nazi's.

...
12.05 | 10:31

Boeiende geschiedenis. God is getrouw.

...
Je vindt deze pagina leuk