Film: 100 jarige man

Laten we daar nu eens NIET heen gaan...

Film 'De 100-jarige man' gebruikt mishandelde circusolifant

 

Almere, 19 april 2014 – Animal Defenders International (ADI) en Wilde Dieren de Tent Uit veroordelen de film ‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’ voor het gebruiken van een mishandelde circusolifant. De film is geregisseerd door Felix Herngren en gaat op 20 april in première.

 

De olifant die gebruikt wordt in de film ‘De 100-jarige man’ heet Vana Mana (ook bekend als Wana Mana) en was eerder te zien in schokkende undercoverbeelden gemaakt door ADI bij the Great British Circus in Groot Brittannië. Vana Mana en haar olifantenmaatjes Sonja en Delhi werden geslagen door zowel hun trainer als de stalknecht en stonden lange tijd vastgeketend.

 

ADI’s gruwelijke beelden waren aanleiding tot protest en na slechts één seizoen verlieten de olifanten en hun trainer het Verenigd Koninkrijk. De chronisch kreupele olifant Delhi is inmiddels overleden. Vana Mana en Sonja zijn nog altijd in handen van de mishandelende dompteur en reizen met verschillende circussen door Europa. De trainer gebruikt nu andere namen voor zichzelf en voor de olifanten.

 

Vorig jaar werden Vana Mana en Sonja, onder de namen Ghandi en Baby, gedwongen om op te treden met hun trainer bij Cirkus Skott in Zweden. Nadat hun identiteit was ontdekt, heeft Cirkus Scott aangekondigd te stoppen met het gebruik van wilde dieren.

 

Jan Creamer, CEO van ADI, “’De 100-jarige man’ promoot zichzelf als een komische film, maar er is niks grappigs aan het schokkende misbruik van de arme olifant die in de film is te zien. Experts zijn het erover eens dat het gebruik van wilde dieren in circussen leed veroorzaakt. Dit heeft de Nederlandse regering erkend met het aangekondigde verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen. Iedereen die geeft om dieren zou ‘De 100-jarige man’ en andere films die gebruik maken van levende, optredende dieren in plaats van CGI, moeten vermijden.”

 

Leonie Vestering, directeur Wilde Dieren de Tent Uit: “Filmmakers zouden beter moeten weten dan vreselijk mishandelde wilde dieren te gebruiken voor hun verhalen. We sporen iedereen aan om geen kaartjes te kopen voor The Hundred-Year-Old Man. Er zijn prachtige alternatieven zonder dierenleed”.  

 

Het bewustzijn groeit dat dieren lijden voor de entertainmentindustrie. Dit wordt ook steeds vaker afgewezen door het publiek, maar ook door de filmindustrie zelf. Regisseurs Rupert Whyatt (‘Rise of The Planet of The Apes’) en Darren Aronofsky (‘Noah’) hebben ervoor gekozen om CGI te gebruiken voor hun omvangrijke dierenscènes.

 

De filmindustrie schijnt zelf ook steeds meer licht op het gebruik van dieren voor vermaak. Zo is er als gevolg van de film ‘Blackfish’ zware kritiek op Seaworld gekomen voor het gebruik van orka’s en heeft de opbeurende actie-documentaire ‘Lion Ark’ de inspirerende bevrijding van 25 leeuwen uit illegale Boliviaanse circussen in kaart gebracht.

 

Na lange lobby door Wilde Dieren de Tent Uit heeft de Nederlandse regering eind 2012 een verbod aangekondigd op het gebruik van wilde dieren in circussen.

 

                                                                                        

ACHTERGRONDINFORMATIE en BEELDMATERIAAL

 

ADI undercover onderzoek naar Vana Mana en andere olifanten mishandeld door the Great British Circus

Footage: http://bit.ly/YoutubeGreatBritishCircus

Images: http://we.tl/2EFXd9srs8

 

ADI rapport over het onderzoek naar het gebruik van olifanten bij the Great British Circus in 2009 http://www.ad-international.org/media/GBC_Elephant_Report_F_2010.pdf

 

Expressen bericht over filmen met Vana Mana (in het artikel naar verwezen als Ghandi) http://www.expressen.se/kvp/snablar-vilken-tung-roll-for-cirkuselefanten

 

Nederlandse regering kondigt een verbod aan op het gebruik van wilde dieren in het circus http://www.wildedierendetentuit.nl/nieuws/laatste-nieuws/601-verbod-op-wilde-circusdieren-in-voorjaar-2014-bekend-

 

SvD bericht over olifanten die optreden bij Cirkus Skott en eerst werden misbruikt bij Great British Circus http://www.svd.se/nyheter/inrikes/svensk-cirkus-anlitade-okand-elefanttranare_8585818.svd

 

Voormalige Great British Circus olifanten ontsnappen aan hun trainer in Kopenhagen, 2012 http://www.ad-international.org/animals_in_entertainment/go.php?id=2833&ssi=10

 

Lion Ark: www.LionArkthemovie.com

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

21.08 | 21:02

Ik heb je oproep op mn facebook geplaatst. Wie weet, misschien levert het wat vrijwilligers op

...
21.08 | 13:17

Wij dachten na het overlijden van ons Luna ( 24 april jl ) dit verdriet willen we nooit meer meemaken.
Maar dan komt Friemeltje voorbij en ben je weer verliefd.

...
21.08 | 12:38

Ik voel een nieuw act opkomen; Els "Kazan" of "Houdini" want als je dingen zomaar kunt laten verdwijnen dan is er misschien wel vraag naar?

...
21.08 | 07:48

Gebeurt mij regelmatig sinds ik een ander e-mail programma heb.
Dan zeg ik nog wel ergere dingen dan 'potdorie!'
Niet dat het wat helpt! Maar het lucht wel op.

...
Je vindt deze pagina leuk