Dagboek van Els

Zorro overleden...

Op 3 januari 2011 hebben we Zorro opgehaald vanuit de 'dodencel' in een Nederlands asiel. Vandaag, 15 januari 2020 ontving ik het bericht dat Zorro thuis en uit zichzelf, op 13 jarige leeftijd is overleden. En het eerste wat me te binnen schoot is het oneindige respect dat ik heb voor zijn adoptant John. Middels het maandblad Hart voor Dieren werd Zorro destijds onder de aandacht gebracht. Toen daar geen enkele positieve reactie op volgde heeft John zich gemeld en we togen richting asiel. We hebben moeten praten als Brugmans, want eigenlijk was zijn doodsvonnis al getekend. Ze wilde het risico niet lopen en tot overmaat van ramp had iemand die hem eerder een paar dagen op proef in huis had gehaald een uitermate kwalijk dagboekje bijgehouden waaruit zou moeten blijken dat het adopteren van Zorro geen aanrader was. Maar goed, we hielden vol en vraag me niet hoe maar we kregen hem uiteindelijk mee.

 

John was daarmee de officiële adoptant van de wel heel bijzonder beschadigde Zorro! Was dat een eitje? Verre van! Nog afgezien van wat nare voorvallen en veel onbegrip vanuit de naaste omgeving van John, claimde Zorro zijn John dusdanig dat het hele leven van John rondom Zorro werd geleefd. En nooit eerder heb ik iemand met zoveel liefde, volharding en inlevingsvermogen datgene zien volbrengen waar hij aan begonnen was. Lieve John, nimmer heb ik iemand zoveel zien doen, of juist gelaten, vanwege zijn hondenmaatje. Gezworen kameraden in lief en leed. Chapeau, diepe buiging en hoed af! Maar daar waar de liefde en zorg zo gespecificeerd was, zo tijdrovend is geweest, is het gemis nu ook enorm. Wat een leegte laat Zorro achter. In zijn betrekkelijke jeugd was het zijn door trauma's gevormde karakter wat de gehele dag aandacht en alertheid behoefde. De laatste drie jaren was het zijn afnemende gezondheid waar de meeste zorg naar uitging. Uiteraard was Zorro ook een 'dierenarts-probleem-hond', ze waren er erg bang van wat ook Zorro weer onzeker maakte. John koos daarom voor de dierenarts die voor wat betreft dergelijke dieren weinig angst kent, 'onze' Sofie. In mijn overtuiging heeft die keuze wederom wat reservetijd opgeleverd.

 

Maar op deze vroege ochtend bleek de koek echt op en na een nacht waarin het naderende einde steeds duidelijker werd heeft Zorro uit zichzelf, thuis waar hij zich veilig voelde en in de armen van de man die hij aanbad zijn laatste adem uitgeblazen. Ik vind dat een Zorro waardige dood. Zonder inmenging van buitenaf! Ik kan alleen maar hopen dat de nalatenschap van Zorro bestaat uit zijn zó ontzettend lefdevolle en warme plaatsje op deze aarde wat ooit wederom gevuld mag worden door een zieltje wat behoeftig is. Ik gun alle dieren op de wereld een John en ik hoop dat het voor tenminste één van hen ooit nog eens de realiteit mag zijn.

 

Voor nu branden wij kaarsjes voor de behouden hemelvaart van Zorro, één van de meest bijzondere heerschappen die ik ook mocht leren kennen. En uiteraard ook eentje voor John, dat hij de kracht mag vinden om met een glimlach terug te denken aan de zo goed gevulde afgelopen 9 jaar die hij doorbracht met zijn allertrouwste fan Zorro. Lieve John, ik hoop dat je weet hoezeer wij dit alles waarderen. Je bent een unieke kanjer! En dank, dank, dankjewel voor zoveel, én meer dan prachtige, reservejaren voor de eerder en elders ter dood veroordeelde Zorro!

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Jacqueline Risselada | Antwoord 15.01.2020 21.21

Dat zal inderdaad niet makkelijk zijn. Je hebt samen zo veel mee gemaakt en een eenheid geworden. Heel mooi, maar het gemis zal intens pijnlijk zijn. Sterkte!

Rentia | Antwoord 15.01.2020 19.56

John, heel veel dank voor de mooie jaren die je Zorro nog gegeven hebt. Je bent er een uit duizenden! Heel veel sterkte met dit enorme verlies.

Rozemarijn | Antwoord 15.01.2020 18.42

Als de dag van toen... Negen jaar, alsof het gisteren was! Sterkte John, van begin af aan gevolgd. Sluit me bij Els aan, je bent een kanjer

Judith | Antwoord 15.01.2020 17.24

Och John, wat vreselijk.Je weet dat het niet oneindig is,maar je ziel gaat een stukje mee hè? Je hebt zoveel goed gemaakt voor hem. Heel veel kracht gewenst.

Bab | Antwoord 15.01.2020 15.20

Slaap zacht lieve Zorro en ontzettend veel sterkte John voor dit enorm gemis!

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

27.09 | 10:10

Snoepies toch? Ze kleuren ook zo mooi bij het interieur haha!

...
26.09 | 15:20

Volgens mij staat erbij dat je kunt bellen...

...
26.09 | 15:18

Het wordt tijd dat de zogenaamde onwetende kopers aan de schandpaal gaan. Ze houden deze handel in stand.

...
26.09 | 14:43

Goeiedag Baron.
Ik heb je bericht gelezen. En me vriendin en ik willen je graag een mooie thuis geven.
Wij willen spelen,wandelen
We zijn helemaal weg van je.

...
Je vindt deze pagina leuk