Dagboek van Els

Update

Het is een beetje hangen en wurgen met kleine Mariëlle. Ze is duidelijk nog zwaar aangedaan, timide ook en dan zit ik wat te experimenteren met haar medicatie. Zo blij als een kind dat ze gisteravond besloot om wat te eten nadat ik had bedacht dat ik haar diner eens zou serveren op de gebruikelijke plaats, in plaats van in een kamerkennel die we ter bevordering van haar herstel in de kamer hebben staan. Van al die apartigheid moet ze dus al helemaal niets hebben. Maar ja, zo'n rompertje is helaas wel even noodzaak. Het is nog even doorbijten en we hopen erop dat het iedere dag een klein beetje beter mag gaan... Maar we zijn nog ver verwijderd van onze altijd zo vrolijke 'spring in 't veld'.

 

Ik persoonlijk, en dat mag want dit is mijn dagboek, word een beetje flauw van alle mediaberichten betreffende de hondenhandel in Diessen en de daarbij uitgezonden beelden. Het mag klip en klaar zijn dat niemand van ons een voorstander is van de grootschalige import en/of handel in honden. Maar het is bij de wet toegestaan en als men het daar niet mee eens is moet men in de Tweede Kamer gaan lopen roeptoeteren en het niet toespitsen op juist die ene waarbij ik persoonlijk ervaren heb dat er indien nodig, professionele medische wordt verleend aan de dieren. Waar de pupjes open en sociaal zijn en geloof mij, dergelijke pupjes komen niet uit de omstandigheden zoals de uitgezonden foto's (want dat zijn het, foto's) willen doen voorkomen. Ik zag eerder in een televisie-item tegen Diessen een pracht van een Beagle-pup voorbij komen die alle toevallige passanten in de armen wilde springen. Ik dacht nog, lijkt wel reclame want een ieder wil graag zo'n pupje kopen. Vannacht in de loop van Hart van Nederland kwam er 'een Gerard' voorbij. Oftewel een daar aangeschafte Mastino Napolitano. Mooie hond, in een kennel. Hij is in juni of juli daar gekocht. Zo'n grote jonge hond moet naar behoefte kunnen bewegen. Hij lijdt aan zware blaasontsteking. Kweek nemen om de juist AB in te zetten? Volgens berichtgeving heeft hij ook slechte heupen en is het ieder dierenartsbezoek maar de vraag of zijn leven gecontinueerd kan worden. Als wij ons dat bij Gerard afgevraagd hadden was hij er al lang niet meer geweest, maar dat terzijde. De naam zegt het al, Mastino Napolitano, een Italiaans ras. Niet bij uitstek geschikt om de winterse omstandigheden te trotseren. Een kennelleven zal zijn heupen geen goed doen.. Wat te denken van de regen, nattigheid in zijn huidplooien? Nogmaals, mijn persoonlijke waarneming natuurlijk maar als de hond niet doorgaands in zijn kenneltje verblijft zou hij er toch zeker niet tijdens de opnames in verblijven.

 

De Mastino Napolitano is, ondanks of wellicht zelfs dankzij zijn formaat, een zeer kwetsbaar ras. Men moet zich dan ook van tevoren degelijk inlezen en afvragen of zo'n hond wel geschikt is voor het doel waartoe hij/zij wordt aangeschaft en of men de bereidheid heeft om alle bijkomstigheden op de koop toe te nemen. Is het een opwelling geweest, een impuls aanschaf? Maar ook dierenartsen zijn er in vele gradaties met betrekking in hoe zij tegenover het (vaak nog jonge) leven van een dier aankijken. Gaan zij ervoor of mag het bij imperfectie vroegtijdig gaan hemelen? Van orthopeed Karel Crama, jammerlijk genoeg veel te vroeg overleden, heb ik geleerd dat Moeder Natuur heel veel kan als ze maar de tijd krijgt. Wij hebben honden gehad met heupen die in geen één boekje voorkwamen maar waarmee de honden oud zijn geworden zonder operatief ingrijpen. Op de juiste wijze opgebouwde spierkracht kan slechte heupen helpen om naar behoren en pijnloos te functioneren. Bovendien had hij voor wat betreft onze honden altijd een goed argument qua acceptatie: anders lopen doen ze om hun problemen te vermijden, daar zijn ze goed in dus anders betekent niet dat ze lijden. Ze voorkomen daar vaak juist het lijden mee...

 

De handelaar in kwestie zal er allemaal niet van wakker liggen. De handel blijft bestaan door de vraag naar pupjes. Vraag en aanbod! Het is bij de wet toegestaan. Mensen zijn impulsieve wezens qua aankoop en daar is voorraad. Zo simpel is dat. Maar ik zie dan alweer voor me dat door de hetze dieren gedood worden op basis van hun afkomst, onder het mom van niet aan sleutelen, ze deugen toch niet... En dat is in- en intriest!

 

 

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Bab | Antwoord 26.09.2020 15.18

Het wordt tijd dat de zogenaamde onwetende kopers aan de schandpaal gaan. Ze houden deze handel in stand.

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

26.10 | 15:37

Goed idee, ik heb wat extra's overgeboekt. Hopelijk volgen er meer.

...
26.10 | 07:07

En gelijk al een bank en een vriendje gevonden. Met zijn gatje in de boter gevallen lijkt me.

...
24.10 | 07:25

Misschien kunnen we een extra 'projectje' opstarten en allemaal wat extra storten?

...
22.10 | 20:57

Ohh wat een verschil van blik in haar ogen! Gister en vandaag 😍

...
Je vindt deze pagina leuk