GEBOREN EN TOEN...

Zo beleefden we in de 3e week de jaarwisseling. De pupjes hebben nergens last van gehad. Phebe voelde zich onheimisch in de tuin tijdens haar plas-pauzes. Wat ons nog meer heeft verbaasd is dat Air Prince op z'n 4 pootjes heeft gelopen (lees: gewaggeld) door de werpkist en als een grote vent heeft gemupt. En dit op de 15e dag! Natuurlijk heeft moeder het opgeruimd maar hij ging echt zitten als een 'grote' hond! De volgende dag bewoog hij zich al kruipende en waggelend door de werpkist. Gevolgd door zijn kleine broertje Amani, hij wil niet achterblijven dus... waggel, waggel, waggel!

De 1e keer ontworming viel ook in deze week. 

Eind van de week komt het 1e pup bezoek.

De geplande werpdatum voor mijn langharige dwergteckel Petitifour was donderdag 19 december. Misschien een dagje eerder want ze heeft wel een hele volle buik, volgens Ebert Warmerdam die de echo heeft gemaakt.

Maandag 16 December kondigde zich dan toch nog onverwachts de bevalling aan. Phebe sliep bij mij op bed en toen ik het licht aan deed zag ik dat de bevalling was begonnen. De eerst vrucht had nog maar een enkele perswee nodig. Ik bracht haar over naar de werpkist en ging ernaast zitten. De eerste reu werd geboren om 8.27 uur. Reutje, choco/tan, 220 gram.

De tweede volgde nog geen half uur later maar iets bleek niet in orde te zijn. Bij de geboorte was de pup slap en de navelstreng had tijdens het uitdrijven, te vroeg losgelaten. Daarbij 'ademde' hij heel vreemd. De verschijnselen leken op een 'luchthapper'. Dat ademen is geen echt ademen meer, maar meer een reactie van de hersenstam op het zuurstofgebrek. In Engeland noemen ze die ademhalingstrekkingen gasping van het werkwoord: to gasp. In Nederlands zeggen we dan 'naar adem snakken'; er is dan geen effectieve ademhaling meer. De natuur is niet altijd even vriendelijk. Dit choco/tan reutje kwam gaaf op de wereld en woog 190 gram.

Zo lastte ze even een moment van pauze in en werd de 3e reu geboren, een choco tijger. Deze stevige vent woog maar liefst 270 gram. Een mooi tijgertje.

Kort daarna werd z'n broer geboren, ook een choco tijger en woog maar liefst 250 gram. Nog zo'n mooi tijgertje!

Tot nu toe dus 4 reutjes, waarvan 2 choco/tan en 2 choco tijgertjes. Allemaal bevallingen in een stuitligging.

Na een moment van 'ff bijkomen' voor Phebe pakte ze de draad weer op en kwam pupje nr. 5. Een teefje! Een wel heel donker meisje. Pure chocolade! Dit meisje woog maar liefst 260 gram.

En toen was het wachten op het 6e pupje dat was gezien op de echo! En ja hoor, een choco/tan reutje van 160 gram. Een klein fijn manneke.

De eerste week verliep zeer voorspoedig. De melkproductie was op de dag van de bevalling goed op gang gekomen. Pupjes kregen voldoende te drinken en ze groeiden voorspoedig. Zéér voorspoedig mag ik wel zeggen! De warmtelamp maakte overuren.  

Binnen 10 dagen moest de geboorte aangfite verzorgd worden bij de Raad van Beheer om ervoor te zorgen dat de pupjes een mooie stamboom zouden krijgen bij de overdracht naar de nieuwe eigenaren. En dat ze op tijd gechipt konden worden door de RvB.

Air Express Crown Prince - tijdelijk Air Prince

Armagnac Baron Sigognac - tijdelijk Arma

Amici Arlequin D'Amani - tijdelijk Amici

Abracadabra Miss Arabica - tijdelijk Arabica

Appassionata D'Amani - tijdelijk Amani

 

Alweer de 2e week. Time flies. Phebe zorgt er goed voor ze! Nadat ze de eerste dagen fulltime bij de pupjes was is ze zo af en toe een klein uitstapje gaan maken in de puppy-kamer. Zodra ze een geluidje maken is ze alweer bij de pupjes. De pupjes groeien super goed. In deze week vierden we Kerstmis 2013. Leuke foto's van de pupjes gemaakt. Op de 12e en 13e dag, zaterdag 28 december, werden de oogjes geopend, Arma was de eerste. Gevolgd door Arabica, Amani, Amici en als laatste de Kroon Prins.