Dagboek van Els

Op een leeftijd van 11 jaar kwam je in een horror asiel terecht. Je stond op de nominatie om vroegtijdig te gaan hemelen vanwege je leeftijd en epileptische aanvallen. Je kwam bij ons, nooit meer een aanval gehad maar het werd ons wel duidelijk dat je in het verleden een zeer liefhebbend baasje had gekend. Het best opgevoedde hondje ooit, zinderlijker dan de Paus Rooms is en een hondje wat alles begreep! Ik denk dat de toevallen in het asiel te maken hadden met de shock dat je alles kwijt was geraakt wat je lief was en de omstandigheden in dat vreselijke asiel. En lieve, geweldige, meest fantastische Claudetje, bijnaam Claudootje, ik kan het niet anders schrijven: je werd het liefste wat ik had, mijn allerbeste vriendinnetje! Ruim 5,5 jaar was jij mijn betere helft! Je was daar waar ik was, sliep naast mijn kussen en bij een niesbui van mij kwamen al jouw troostende vaaardigheden al voorbij. Want och jee, Els kon geen verdriet hebben! Je wist gewoon alles, je begreep ook gewoon alles en je was zo 'heel gewoon' altijd daar! De laaste drie weken leefde ik tussen hoop en vrees. Jij niet want je was vastberaden om alles weer te boven te komen! Het is niet gelukt lieve schat...

 

Jouw leven, maar ook jouw lijden is nu voorbij,
het gemis, het verdriet, het leren leven zonder mijn schaduw is nu aan mij!

 

 

Op een haar na is Claudetje drie weken ziek. En ik schaam mezelf een beetje dat ik door mijn drukke leven niet voldoende kwaliteitstijd met haar kon doorbrengen al heb ik dat wel zoveel als maar mogelijk geprobeerd. 

 

We hadden onder andere de voorbereidingen klusweekend, het klusweekend, maandag hondje geplaatst, dinsdag hondje doodgereden. Woensdag bezoek van mensen  die in het verleden al heel veel voor de dieren betekende. Donderdagavond nog even op en neer naar de dierenarts. Vrijdag een journaliste van een groot dagblad. Blij mee maar spannend. Gisteren visagiste en fotosessie. Ook geweldig maar ook spannend. Daarnaast gaat al het andere ook gewoon door, evenals de slapeloze nachten die ik samen met Claudetje doorbreng. Al ruim twee weken dagelijks vanaf 6.00 uur in de ochtend aan de gang om alles op tijd klaar te krijgen...

 

Vanmiddag Jan naar zijn moeder en ik dichtbij mijn doodzieke hondenvriendinnetje. Het hoorde een beetje zo. We zouden samen ook dat laatste eindje lopen maar toen het voor haar zwaar begon te worden besloot ik Sofie te contacteren. Ik was onwetend van haar afwezigheid dit weekend. Nu probeer ik haar zo comfortabel mogelijk te houden en zal ik over haar waken, haar geen minuut alleen laten zoals zij dat vele jaren bij mij heeft gedaan. Als het haar te moeilijk wordt roepen we uiteraard andere hulp in maar misschien is ons afscheid zo wel bedoeld... Zo intens! 

 

En nu zou ik u nog de meest achterlijke, onfatsoenlijke voorvallen kunnen melden maar dat doe ik niet. Want weet u, bij bovenstaande valt al het andere gewoon én domweg, volledig in het niet! 

Vele jaren geleden was Sjaantje een import hondje dat door een stichting werd geplaatst bij een mevrouw die helemaal geen begrip had voor haar verleden. Dat resulteerde in het toedienen van zware medicatie die uiteindelijk niet het gewenste resultaat opleverde. Het hondje zou gedood worden. Jolanda van Gremberghe werd geconfronteerd met dat voornemen en vroeg of wij nog iets konden ondernemen om een onnodige dood te voorkomen. Vriendin Judith opende hart en huis en Maaike verzorgde de rit erheen. Het had trouwens allemaal nogal wat voeten in aarde want toen we contact opnamen met degene die de hulpvraag had doen uitgaan wilde die er niet al teveel moeite voor doen. Maar goed, voor Sjaantje kwam het uiteindelijk toch nog allemaal in orde en in volle tevredenheid nestelde zij zich in haar nieuwe thuis! Een bijzonder hondendametje bij een bijzondere hondenvriendin. Nu bleek op hoge leeftijd dat de koek volledig op was en na een periode van ups en downs is Sjaantje mogen vertrekken. Het verdriet én het gemis zijn intens groot maar bij ons overheerst de dankbaarheid voor zo'n mooie reservetijd die Judith ook weer aan dit eerder zo miskende hondendametje heeft gegeven! 

Gisterochtend kwam trimster Aneska. Eerst Sjors want die zijn vacht was er het ergst aan toe. Bovendien moet ik die zelf vasthouden anders loopt het niet zo goed af. Waarom ik nog voorkeur had dat ook dat nog gisteren gebeurde en niet volgende week? Omdat er dit weekend iemand met hem wilde komen kennismaken en dan moet je er top uitzien. En diegene stuurde juist een appje dat ze van de kennismaking afziet. Maar ach, Sjors ziet er netjes uit. Daarna was Mafkees aan de beurt. Jan was de vasthouden want ik deed een aantal voorbereidende werkzaamheden. Even na 12.00 uur haalde ik een journaliste op bij het station. We hadden een heel fijn en gemakkelijk interview en een paar uur later heb ik haar weer afgezet bij het station. 

 

 

Even een paar uurtjes Claudet want dat meiske moet mij al teveel missen. Alhoewel we het interview ook in de woonkamer deden zodat ik toch dicht bij haar was. Maar de volle aandacht is toch anders. Voeren, medicijnen, zelf eten, haren wassen en douche... Te laat naar bed, te vroeg eruit. Even doorwerken want om 12.00 uur kwam de visagiste, aansluitend de fotografe voor een fotosessie bijbehorend bij het artikel wat dit najaar verschijnt. Mag er nog niet teveel over zeggen want dan is de verrassing eraf! 

 

Het gaat vandaag wederom niet heel goed met Claudetje... Ik blijf bij voorkeur dicht bij haar. Jack Russel Kenzo is verhuisd. Nathaly en Maaike zijn ook nog bij Sky geweest. Ik bericht u nader...

Gaat boven verwachting goed! Het is mooi om te zien dat ze zelf de zonen des huizes opzoekt. Ook haar eigen rustpunten uitzoekt en eigenlijk gewoon geniet van het uitstapje. Let wel, het is kennismakingsweekend en nog geen adoptie. Daarnaast gaat de familie eerst nog op vakantie en het is natuurlijk nog gewoon veel te vroeg voor Vera om mee op avontuur te gaan... Maar we wachten rustig af en haar pleegadres is zeer geduldig! 

Nieuwe reacties

26.07 | 23:55

Oh jeetje Els, je moet uit bijzonder materiaal zijn vervaardigd om jouw leven te kunnen leven en om de dood op jouw manier te kunnen aanvaarden. Knuffels

...
26.07 | 22:08

Heel veel sterkte met dit grote verlies!

...
26.07 | 18:25

Heel veel sterkte voor jullie samen. Weet één ding, ze heeft het ontzettend goed gehad bij jullie

...
26.07 | 08:40

Enorme bewondering voor Jou en Claudetje. Je hebt alles voor haar gedaan en meer kan een mens niet doen! We staan nu eenmaal soms machteloos! Veel sterkte . . .

...